startsida   arkiv   kategorier   info   länkar

Neptunus omloppstid är mycket lång eftersom planeten befinner sig så långt bort

Även med raket skulle det ta väldigt lång tid, om du t.ex. skulle åka 11 kilometer i sekunden skulle det ta ca 12-13 år.
Avståndet mellan Jorden och Neptunus är ca 4,4 miljarder kilometer och med bil 110 kilometer i timmen skulle det ta ca 4500 år. 

Neptunus (symbol: ♆) är den åttonde planeten från solen. Neptunus är en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Den 24 augusti 2006, då den Internationella astronomiska unionen beslutade att Pluto inte längre var en planet, blev Neptunus den yttersta planeten i solsystemet. Neptunus var dock den yttersta planeten i solsystemet även mellan åren 1979 och 1999, eftersom Pluto då låg närmare solen än Neptunus.
Neptunus är mycket lik Uranus, både i fråga om atmosfär och kemisk sammansättning – båda består huvudsakligen av väte, helium och metan. Neptunus tar emot mindre än hälften så mycket solljus som Uranus, men den värme som härstammar från dess inre gör Neptunus något varmare än Uranus.


Xanthia andesica

Xanthia andesica[1] är en fjärilsart som beskrevs av George Francis Hampson 1905. Xanthia andesica ingår i släktet Xanthia, och familjen nattflyn.[1][2] Inga underarter finns listade.[1]

Fotosfär

Fotosfären är den punkt där ett astronomiskt objekt slutar vara transparent. Uttrycket används för att beskriva solen eller andra stjärnor. Eftersom stjärnor är stora klot av gas har de inte fast yta, men det finns ett djup där gasen inte längre släpper igenom och detta djup ger stjärnan en visuell yta.

Solens fotosfär är ungefär 6000 varm och består av eldstormar (engelska granules) som är ungefär 1000 i. Eldstormarna består av het, uppåtstigande gas i mitten och kallare gas som faller ner i mellanrummen mellan eldstormarna. Livslängden för en eldstorm är endast cirka 8, och det är därför solens yta ger ett kokande, bubblande intryck. 


Stäppsparv

Stäppsparven häckar i stora delar av i öster. Det är en och hela den globala populationen övervintrar på den. Den uppträder sällsynt i och har även observerats i Sverige, men observerade individer kan vara förrymda burfåglar, vilket stöds av att antalet rapporter minskat i takt med att importen av fåglar minskat.

Den med den västligare (Emberiza melanocephala) i två områden, söder om där dessa båda arters häckningsutbredningar överlappar. Deras sång är också identisk enligt Ernst Schüz (1959). Trots detta behandlas de oftast som separata arter.


Portfölj

En portfölj är i ekonomi en kombination av ett antalsom till sin natur minimerar. Vanligast brukar det röra sig om olika som. Man kan i princip använda sig av vilken typ av produkt som helst, såsom fiskar eller jordgubbar, bara de har ett.

tomas ekström

Tomas Ekström, född  är en svensk som debuterade med diktsamlingen "Elvis, kattsand & andra viktiga saker" årEkström är ockör den unglitterära  som utgivits sedan år  och driver tillsammans med Jonas Svensson 

 lanserade han boken "Elektrisk matlagning" (som i  nämndes som en av årets fem bästa böcker) och turnén Poesitåget där han tillsammans med läste poesi till elektronisk musik av  2008 representerade Ekström, tillsammans med Paul Nilsson, nutida svensk poesi under ett seminarium för poeter och översättare i Barcelona. Resultatet av dessa översättningar publiceras i bokform i Spanien 2012.

2002 vann Ekström första pris i en internationell poesitävling arrangerad av Heterogénesis förlag i. 2010 tilldelades han kommuns kulturstipendium.


Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.